Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Με ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ κερδίζεται η εμπιστοσύνη, κ. Σαμαρά

"...Υπάρχει μία «μαγική» λέξη, μια λέξη «κλειδί»: εμπιστοσύνη. Ο φιλότιμος Έλληνας, γνωρίζει από ένστικτο ότι τα ψέματα τελείωσαν και ότι την ύφεση δεν την πολεμάς με κουτοπονηριές, λυγίσματα της μέσης και λεονταρισμούς. Σε μια εποχή που η πολιτική κατάντησε αρνητική αξία, για να κερδίσει κάποιος την εμπιστοσύνη του λαού θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη, αξιοπιστία και η ηθική..."
Γράφει ο οικονομολόγος 
Παναγιώτης Κοκκόρης 

Μετά από το σοκ που προκάλεσε η πρωθυπουργική παρουσία πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της 76ης ΔΕΘ, και καθώς έγινε πλέον απολύτως σαφές ότι τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά γερασμένα και χωρίς διάθεση να αντιδράσουν στις δυσκολίες και τις προκλήσεις της οικονομίας, η προσοχή των Ελλήνων αναπόφευκτα στρέφεται στον Αντώνη Σαμαρά. 
 
Το μεγάλο ερώτημα της κοινής γνώμης είναι τι θα πει ο πρόεδρος της ΝΔ το προσεχές Σαββατοκύριακο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ως ο «εν δυνάμει» πρωθυπουργός και προκειμένου να παρουσιάσει στην ελληνική κοινωνία τη δική του πρόταση για την έξοδο από την Κρίση. Θα είναι η πρόταση του σωστή για την οικονομία; Θα μπορέσει να φέρει την ελπίδα στους Έλληνες; Θα μπορέσει να δώσει στη χώρα προοπτική;

Τα ερωτήματα μοιάζουν ρητορικά διότι συνήθως η θεωρία της πολιτικής επιβεβαιώνεται μόνο στην πράξη. Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν αντικειμενικές απαντήσεις.

Κατ΄ αρχήν εκείνο που επιβάλλεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΝΔ είναι μια πολιτική πλατφόρμα που δεν θα αποτελεί απλώς μια παραλλαγή της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής, αλλά θα είναι μία συνολική, ολοκληρωμένη και σαφής πρόταση που θα κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση: αντί να… κυνηγάει τα έσοδα, να στοχεύει στην ανάπτυξη.

Στην περίπτωση αυτή ένας έξυπνος ηγέτης, δεν επιβάλλει δια της μεθόδου «αποφασίζομεν και διαττάσομεν» φορομπηχτικά μέτρα, αλλά εμψυχώνει, προτρέπει και προωθεί ιδέες που θα «κουμπώνουν» στη νοοτροπία του λαού του: Αντί να κυνηγάει μάγισσες, απογειώνει με σύγχρονα εργαλεία, τρόπους και μεθόδους, την οικονομία.

Για να πεισθούν οι δύσπιστοι ότι υπάρχουν λύσεις, θα επαναλάβω μια πρόταση που αφορά τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα και βγαίνει «έξω από το… κουτί»:

Αν θέλεις να ανταγωνισθείς τις γειτονικές χώρες που ξύπνησαν με κέφι από το λήθαργο του υπαρκτού σοσιαλισμού και σε έχουν ξεπεράσει στο ζήτημα των επενδύσεων, αν θέλεις να προσελκύσεις ξένους, αλλά και εγχώριους επενδυτές και επιχειρηματίες δεν χρειάζεται να πετσοκόβεις άγρια τους μισθούς για να κατεβάσεις το κόστος παραγωγής. (Έτσι κι αλλιώς δεν πετυχαίνεις πολλά πράγματα, διότι η βιομηχανική παραγωγή επιβαρύνεται πολλαπλώς από άλλους παράγοντες, όπως πχ. την Ενέργεια).
Όταν σε χώρες όπως η Βουλγαρία ή τα Σκόπια η φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι μόλις 10%, πρέπει να εφαρμοστεί κάτι πιο ανατρεπτικό: Ίδρυση στη Βόρεια Ελλάδα με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου και επιχειρηματικής δράσης που θα έχει ελάχιστη (5 %) ή μηδενική (0 %) φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Από την άλλη μπορεί να εφαρμοστεί αυστηρή φορολόγηση και έλεγχος με τεκμήρια των φυσικών πρόσωπων, χωρίς να υπολογίζεται το πολιτικό κόστος, αφού με την προσέλκυση επενδύσεων εξασφαλίζονται χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ επιτυγχάνεται εκ νέου επένδυση κεφαλαίων για όσους θέλουν να αποφύγουν την φορολόγηση.

Το πιο σημαντικό όμως και εκείνο που θα πρέπει να λάβει υπόψη του ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ότι σε εποχές κρίσης, όχι μόνο οικονομικής, αλλά και κοινωνικής, όπως αυτή που βιώνουμε, δεν αρκεί η πολιτική να είναι μόνο η τέχνη του εφικτού. Χρειάζεται να διέπεται από ανθρωπισμό, ηθική και αλληλεγγύη. Να μην αντιμετωπίζει τον πολίτη, σαν αριθμό, αλλά σαν άνθρωπο, συμμέτοχο και συναγωνιστή στην πιο δύσκολη μάχη επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας.

Tα παραπάνω ενδεχομένως μοιάζουν ουτοπικά ή το λιγότερο… κινέζικα, αν λάβουμε υπόψη μας τη σημερινή συγκυρία. Εκτός αν ακόμη και όταν όπως φαίνεται ότι η χώρα βουλιάζει, κυρίως όταν η χώρα βουλιάζει, ο ηγέτης διαθέτει όραμα. Και έχει ρεαλιστικό όραμα μόνο εκείνος που διαθέτει γνώση, ηθική και εμπειρία.

Ο Αντώνης Σαμαράς, όταν θα συντάσσει το λόγο που θα εκφωνήσει στην 76η ΔΕΘ οφείλει να αναλογιστεί, να θυμάται και να μην λησμονεί, όλα τα βήματα που έκανε για να φτάσει ως εδώ. Η εξουσία μπορεί να αποτελεί το δέλεαρ, αλλά δεν πρέπει να γίνει αυτοσκοπός γιατί η ψήφος των πολιτών, ο λαός είναι η πραγματική δύναμη. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει κάποιος στην πολιτική ιεραρχία, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι ευθύνες του.

Υπάρχει μία «μαγική» λέξη, μια λέξη «κλειδί»: εμπιστοσύνη. Ο φιλότιμος Έλληνας, γνωρίζει από ένστικτο ότι τα ψέματα τελείωσαν και ότι την ύφεση δεν την πολεμάς με κουτοπονηριές, λυγίσματα της μέσης και λεονταρισμούς. Σε μια εποχή που η πολιτική κατάντησε αρνητική αξία, για να κερδίσει κάποιος την εμπιστοσύνη του λαού θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη, αξιοπιστία και η ηθική.

Την εμπιστοσύνη των πολιτών οφείλει να διεκδικήσει ο Αντώνης Σαμαράς, τόσο ως προς αυτούς που τον ψήφισαν, τον στήριξαν και τον πίστεψαν, όσο και ως προς όλους όσοι δεν το έκαναν. Αυτό επιβάλλει ο πολιτικός ανθρωπισμός και η κοινωνική ηθική, αυτό απαιτούν –όσο κι αν φαίνεται παράδοξο- η οικονομική κρίση και η επιχειρηματική συγκυρία.
Αν τα καταφέρει ο Αντώνης Σαμαράς να πείσει τον Έλληνα, θα πειστεί εξ ανάγκης και ο ξένος παράγοντας, και τότε όλα μπορούν να αλλάξουν!

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα