Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΨΩΜΙΑΔΗ-ΓΟΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ...

Σκληρή επίθεση στον (συγκάτοικο της πολιτικά) αιρετό περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη, με αφορμή το μέγα ζήτημα της λίμνης Κορώνειας, εξαπολύει μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα της η Πρόεδρος Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (και υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ, στην Α’ Θεσσαλονίκης στις βουλευτικές εκλογές του 2007). Η κ. Γούτα, η οποία είναι Χημικός Μηχανικός του Α.Π.Θ και διετέλεσε και αναπληρώτρια Γραμματέας Περιβάλλοντος της ΝΔ με απόφαση του Προέδρου της ΝΔ, κ. Α. Σαμαρά, τα "χώνει" στον περιφερειάρχη με επιχειρήματα -και ελπίζουμε όχι μόνο για να ανεβάσει τα χτυπήματα στην ιστοσελίδα της- ο οποίος της απαντά, για να ανταπαντήσει κι κείνη με νέο άρθρο της με τον αφοπλιστικό τίτλο "Και τα λεφτά τα χάσαμε και η Κορώνεια πεθαίνει κ. Ψωμιάδη"... Ακολουθούν τα τρία άρθρα που με επίκεντρο την Κορώνεια ανέβασαν (κι άλλο) την αδρεναλίνη στο "γαλάζιο" στρατόπεδο ενόψει της έλευσης Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη...


ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
γράφει η Λιάνα Γούτα
Η διαδρομή Πανόραμα – Χορτιάτης – Αγ. Βασίλειος, είναι μια μικρή διαδρομή λίγων μόνο χιλιομέτρων με μια απρόσμενη μετάβαση από την πόλη στη φύση. Βγαίνοντας από τον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης που φτάνει πια ως το Πανόραμα, το τοπίο αλλάζει απότομα και γίνεται απόμακρο και ορεινό, έρημο και γαλήνιο σε μια διαδρομή που νιώθεις πολύ γρήγορα ότι έχεις αποκοπεί από την πόλη και έχεις κρυφτεί από όλους.
Κι ενώ βρίσκεσαι μέσα στα βουνά, μετά από μια στροφή, νιώθεις την αναπνοή σου να κόβεται από την έκπληξη. Σα να τρυπάς το βουνό και βγαίνοντας από την άλλη μεριά, βρίσκεσαι ξάφνου μπροστά σε μια θέα σαν από αεροπλάνο. Και κάτω, μπροστά σου, στα πόδια σου η λίμνη Κορώνεια. Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές, τόσο κοντά στην πόλη, τόσο κοντά στη φύση, μαγική και εξαίσια…
Κάθε φορά που έκανα αυτή τη διαδρομή περίμενα σα παιδί να νιώσω αυτή την έκπληξη, σα καινούρια, σα να μην ήξερα, σα να ένιωθα πρώτη φορά αυτή την ξαφνική αίσθηση του αεροπορικού ύψους στην κορυφή του βουνού και κάτω το αντικατόπτρισμα της λίμνης.
Δε θα ξεχάσω όμως ποτέ και μια άλλη μοναδική στιγμή, λίγα χρόνια πριν, στο γύρισμα αυτής της μαγικής στροφής, όταν, εκείνο το ζεστό καλοκαίρι, μέναμε όλοι κατακεραυνωμένοι, καθώς η λίμνη δεν υπήρχε πια πουθενά! Δε θυμάμαι να έχω νιώσει άλλη φορά έτσι, όχι από φυσιολατρία, όχι από οικολογική ανησυχία, αλλά από μια αίσθηση απρόσμενης και απίστευτης καταστροφής!
Στα επόμενα λίγα χρόνια η Κορώνεια έγινε «πεδίο μάχης». Λίγο νερό ξαναεμφανίστηκε, λίγα μόνο εκατοστά λένε οι επιστήμονες και οι κάτοικοι, αλλά η λίμνη δεν είναι πια λίμνη. Επί τόσα χρόνια άλλωστε τη μεταχειριστήκαμε απλά ως βόθρο. Εκεί έπεφταν και πέφτουν ακόμα τα λύματα μιας ολόκληρης πόλης όπως ο Λαγκαδάς, εκεί πέφτουν τα απόβλητα από τις γύρω βιομηχανίες, με τα τοξικά και τα βαρέα μέταλλα.
Και σα να μην έφτανε αυτή η κακοποίηση, η λίμνη που με περισσή ευκολία χρησιμοποιήθηκε ως βόθρος, έδωσε το νερό της και για όλη τη γύρω περιοχή, για να την ποτίσει μέσα από 2.500 παράνομες γεωτρήσεις. Δεν απέμεινε τίποτα. Λίγα εκατοστά μολυσμένου νερού, γη καταπατημένη που πλέον καλλιεργείται (λάφυρο για κάποιους «τυχερούς»!) και μια οικολογική καταστροφή άνευ προηγουμένου.
Και ξάφνου τώρα, έρχονται θυμωμένοι οι Ευρωπαίοι να μας τιμωρήσουν για την καταστροφή που φέραμε στον τόπο μας! Σα να ενδιαφέρονται αυτοί περισσότερο από μας! Πόσο ειρωνικό και πόσο τραγικό! Καταστρέφουμε μόνοι μας τον τόπο μας, οι Ευρωπαίοι μας δίνουν τα εργαλεία, τη νομοθεσία, την τεχνογνωσία, ακόμα και τα χρήματα για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που κάναμε εμείς οι ίδιοι, κι εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα και πονηρά, προσπαθώντας να τους ξεγελάσουμε, κερδίζοντας λίγο ακόμα χρόνο για παράνομη άρδευση, για ανεξέλεγκτα λύματα, για λίγα στρέμματα καταπάτησης ακόμα…
Σχέδια, πλάνα, master plans και… minor plans, σχέδια επί χάρτου, εξαγγελίες και τυμπανοκρουσίες… Και από ουσία μηδέν. Τα ψέματα τέλειωσαν, η περίοδος χάριτος έληξε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει πίσω τα λεφτά της που έδωσε για να ξαναγίνει λίμνη η λίμνη και δεν έγινε τίποτα. Είναι πολύ απλό. Πήραμε λεφτά και δε κάναμε τίποτα. Τώρα πρέπει να τα επιστρέψουμε και το πιθανότερο είναι να πληρώσουμε και ένα γερό ημερήσιο πρόστιμο για την απραξία, την αδράνεια και την κοροϊδία χρόνων…
Τα χρήματα θα γυρίσουν πιθανώς πίσω. Το νερό στη λίμνη όμως όχι. Το πρόστιμο στην ΕΕ θα το πληρώσουμε ως χώρα κατά πάσα πιθανότητα, αλλά για το οικολογικό έγκλημα και την καταστροφή στον τόπο μας δε θα πληρώσει μάλλον κανείς…
Υ.Γ.: Η Κορώνεια με νούμερα:
· Δεκαετία του 1970 : 45.000 στρέμματα, 5 μ. μέσο βάθος, η 5η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας σε έκταση.
· Τελευταία δεκαετία: 10.000 στρέμματα και μέσο βάθος 0,5-1 μέτρο.
· 1995: Τελευταία εμφάνιση ψαριών.
· Καλοκαίρι του 1999 (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος): Η λίμνη αποξηράνθηκε εντελώς. Τα επόμενα χρόνια πήρε κάποια ποσότητα νερού. To 2008 αποξηράνθηκε για μια ακόμη φορά.
· Καλοκαίρι του 2007: 30.000 νεκρά πουλιά
· 2500 παράνομες γεωτρήσεις γύρω από τη λίμνη
· Στην Κορώνεια διοχετεύονται:
· Τα αστικά λύματα της πόλης του Λαγκαδά και ακόμα 11 οικισμών (χωρίς βιολογικό καθαρισμό)
· Τα απόβλητα 30 περίπου βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων χωρίς επεξεργασία
· 1999: Πρώτο στρατηγικό σχέδιο, 44 εκατ. ευρώ
· 2005: Δεύτερο στρατηγικό σχέδιο, με αρχικά 20 εκατ. ευρώ...


ΤΙ ΑΠΑΝΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ ΣΤΗ ΛΙΑΝΑ ΓΟΥΤΑ
Γράφει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

Αγαπητή κα Λιάνα Γούτα
Το πρόβλημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης στην Λίμνη Κορώνεια ήταν ορατό από το 1990 και τελικά έγινε οριστικό γεγονός το 1995. Το πρώτο Master Plan Ι που στοίχισε περίπου 1.1 δις δρχ. απορρίφθηκε ο 2002 και δρομολογήθηκε η επιβολή πρόστιμου 100.000 €/ ημέρα εις βάρος της χώρας μας .
Με πρωτοβουλία μας το 2003 σχεδιάσαμε και το 2004 υποβάλαμε το νέο Master Plan ΙΙ, που έγινε αποδεκτό από την Ε.Ε., και κρίθηκε επαρκές και βιώσιμο. Τον Δεκέμβριο του 2005 εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. μόνο για 7 από τις 21 δράσεις – έργα που έπρεπε να υλοποιηθούν. Για το λόγο αυτό αναστάλθηκε η διαδικασία επιβολής πρόστιμου 100.000 €/ ημέρα ή 36 εκ € κάθε χρόνο , για 7 χρόνια μέχρι σήμερα.
Το 2006 συνυπογράψαμε με τα Υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την τέως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Λαγκαδά και τον Φορέα Διαχείρισης των Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, την προγραμματική σύμβαση με 21 υποέργα. Η τέως Νομαρχία και σήμερα η αιρετή Περιφέρεια, είναι υπεύθυνη για 7 από τα 21 υποέργα. Έχουμε απορροφήσει μέχρι σήμερα 8 εκ € που πληρώθηκαν από εθνικούς πόρους. Δεν έχει απορροφηθεί ούτε ένα € από την ΕΕ, γιατί αν και η Νομαρχία είχε τακτοποιήσει τις σχετικές υποχρεώσεις τις, έπρεπε και οι άλλοι 7 φορείς να προχωρήσουν τις δικές τους που στο σχέδιο αναφέρονται σαν «Ειδικοί Όροι».
Για να αποφύγουμε την επιβολή προστίμων πρέπει να υλοποιηθούν ουσιαστικά οι «Ειδικοί Όροι» από τους αναφερόμενους αντίστοιχους φορείς :
-το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να υλοποιήσει το αγροπεριβαλλοντικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα νιτρορύπανσης
- η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης , σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, να τακτοποιήσει το θέμα των γεωτρήσεων , του περιορισμού της άρδευσης και των συλλογικών αρδευτικών δικτύων
- ο δήμος Λαγκαδά να ολοκληρώσει το αποχετευτικό δίκτυο και να λειτουργήσει τον βιολογικό σταθμό και
- ο Φορέας Διαχείρισης να ολοκληρώσει το σχέδιο διαχείρισης και παρακολούθησης του Εθνικού Πάρκου
Τα 7 υποέργα της Νομαρχίας υλοποιούνται μέσα από 9 διαγωνισμούς. Ολοκληρώσαμε 4 υποέργα, 2 εκκρεμούν στο ΣτΕ, ένα είναι σε ποσοστό υλοποίησης 95%, ένα δημοπρατήθηκε και ένα είναι σε δημοπράτηση. Οι καθυστερήσεις οφείλονται κατά κύριο λόγο στις γραφειοκρατικές διαδικασίες και την ολιγωρία των υπηρεσιών του Υπουργείου. Απόδειξη ότι η διακήρυξη του έργου που είναι σε δημοπράτηση, υποβλήθηκε από εμάς τον Φεβρουάριο του 2009 και μετά από 2 ετών αλληλογραφία εγκρίθηκε όπως αρχικά υποβλήθηκε, τον Οκτώβριο του 2010.
Η Νομαρχία είναι υπεύθυνη και για την Επανεξέταση των Περιβαλλοντικών Όρων των ρυπογόνων βιομηχανιών περιοχής Λαγκαδά. Το επιλύσαμε με τον καλύτερο τρόπο χωρίς κοινωνικές αναταραχές. Επιβάλαμε συνολικά πρόστιμα 258.000 € σε 16 επιχειρήσεις. Με δικές μας ενέργειες έχουν διακόψει την λειτουργία τους (19) και νόμιμα λειτουργούν εννέα (9) βιομηχανίες που ρύπαιναν την λίμνη. Κλείσανε 40 βιομηχανικές γεωτρήσεις με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κατανάλωσης νερού 13.000 κυβικών μέτρων ημερησίως,
Με την εγκατάσταση των 35 νέων σύγχρονων τηλεμετρικών σταθμών, παίρνουμε σε 24ωρη βάση στοιχεία για την ποιότητα και ποσότητα των νερών σε όλη τη λεκάνη της λίμνης Κορώνειας.
Μέχρι το 2008 η λίμνη δεν είχε νερό και σήμερα έχει 1,7 μέτρα νερό εξαιτίας του έργου της Ενωτικής τάφρου και της παύσης λειτουργίας των 40 βιομηχανικών γεωτρήσεων. Περάσαμε μια πλήρη αρδευτική περίοδο και η λίμνη δεν έχασε το νερό, ενώ ο υπόγειος υδροφορέας παρουσιάζει αύξηση του αποθηκευμένου νερού. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της λίμνης βελτιώθηκαν .
Η λίμνη τελικά εμάς μας ενδιαφέρει περιβαλλοντικά . Εμείς προτείναμε τη σωστή λύση. Εμείς πραγματοποιήσαμε τα μόνα έργα που έγιναν εδώ και 20 χρόνια. Οι ευθύνες που επιρρίπτει ξεκάθαρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανήκουν σε άλλους και μπορεί πού εύκολα να το διαπιστώσει κάθε αντικειμενικός κριτής . Εξάλλου όλα αποδεικνύονται από έγγραφα των υπηρεσιών της ΕΕ και των ίδιων ων Υπουργείων που συνήθως και κατά κανόνα αντί να υλοποιούν τα έργα που δεσμεύονται ενυπόγραφα να κάνουν, προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες, για μικροπολιτικούς λόγους σ΄ εμάς, για να κρύψουν την ανεπάρκειά τους.

ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ Η ΚΟΡΩΝΕΙΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ κ. ΨΩΜΙΑΔΗ
(Απάντηση της Λιάνας Γούτα στην... απαντητική επιστολή Ψωμιάδη) 
Αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα,
Διάβασα την επιστολή την οποία έλαβα μέσω του aixmi.gr όπου την απευθύνατε, και καταρχήν ευχαριστώ για την ανταπόκριση και για τα στοιχεία που παραθέτετε, τα οποία έχουν ένα κάποιο ενδιαφέρον, ως προς τις αστοχίες ή τις όποιες επιτυχίες –αν μπορεί κανείς να τις πει έτσι- στη διαδικασία χρηματοδότησης του έργου “Aποκατάσταση λίμνης Κορώνειας Ν. Θεσσαλονίκης”, με βάση την απόφαση Ε (2005) 5779, της 19-12-2005.
Πολύ φοβάμαι ότι το να συζητά κανείς γύρω από αυτό το συγκεκριμένο έργο χρηματοδότησης είναι πλέον άσκοπο και έχει αξία μόνο για ιστορικούς λόγους ή για λόγους απόδοσης ευθυνών, κάτι στο οποίο όμως ως χώρα δεν είμαστε συνηθισμένοι. Και είναι άσκοπο, γιατί πολύ απλά, τα χρήματα τα οποία αποφάσισε να μας δώσει η ΕΕ το 2005 μέσω της παραπάνω απόφασης, τα χάσαμε δια παντός. Για όσους τυχόν δε γνωρίζουν τα στοιχεία, μιλάμε για:
- Ένα έργο Αποκατάστασης της Λίμνης που κόστιζε συνολικά 26.910.000 ευρώ, από τα οποία
- η ΕΕ, θα μας έδινε το 75%, δηλαδή τα 20.182.500 ευρώ, μέσω του Ταμείου Συνοχής και
- εμείς ως Ελλάδα θα βάζαμε τα υπόλοιπα 6.727.500 ευρώ (25%).
Το έργο ήταν προσδιορισμένο με μεγάλη σαφήνεια ως προς τα έργα που έπρεπε να γίνουν, καθώς και τις προϋποθέσεις, το χρονοδιάγραμμα, τους ελέγχους και πολλά άλλα λεπτομερή, τα οποία όσοι έχουν ασχοληθεί λίγο με τα ευρωπαϊκά κείμενα, τις αποφάσεις και τις συμβάσεις μπορούν να κατανοήσουν εύκολα. Επίσης, το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε 3 χρόνια, και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2008, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, το οποίο αργότερα βέβαια πήρε κάποιες παρατάσεις.
Η Ε.Ε τελικά δεν έδωσε ποτέ χρήματα, ούτε ένα ευρώ από όσα προβλέπονταν, γιατί πολύ απλά δεν τηρήσαμε ποτέ τίποτα από όσα λεπτομερώς περιγράφονταν στην Απόφαση. Αντιθέτως, κάποια πολύ λίγα υποέργα προχωρήσανε, όπως αυτά που αναφέρετε [1], για τα οποία έγιναν κάποιες δαπάνες, (8 εκ. αναφέρετε στην επιστολή σας), τα οποία όμως ποτέ δε θα πάρουμε από την ΕΕ. Όπως κι εσείς αναφέρετε, αυτά που έγιναν είναι πολύ λίγα μπροστά σε αυτά που ΔΕΝ έγιναν, και που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια, μέχρι το τέλος του 2008. Έτσι, σήμερα, 6 ολόκληρα χρόνια μετά την Απόφαση,
- το ελληνικό δημόσιο ξόδεψε περίπου 8 εκ, αντί των 6.7 εκ. που προέβλεπε το έργο,
- έχασε την ευκαιρία να λάβει κοινοτικό χρήμα ύψους 20,1 εκ ευρώ,
- από το σύνολο των δράσεων που προέβλεπε το Master Plan για τη σωτηρία της λίμνης δεν έχει γίνει παρά μόνο το περίπου 25%
- η λίμνη δε σώθηκε, και αν το Ελληνικό Δημόσιο θέλει να την σώσει, θα πρέπει να πληρώσει το ίδιο, από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, το σύνολο των περίπου 27 εκ με βάση τον προϋπολογισμό του 2005!
Σα να μη φτάνουν όμως όλα αυτά, και ενώ έχουμε χάσει την ευκαιρία να εισρεύσει στα άδεια μας ταμεία ευρωπαϊκό χρήμα προκειμένου να σώσουμε τον περιβαλλοντικό μας πλούτο και να γλυτώσουμε από μια πραγματική καταστροφή, πέραν αυτού, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα δεινά…:
Μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων που το πρόβλημα της Κορώνειας έχει διαγνωσθεί και είναι γνωστό σε όλους, και ενώ μας έχουν δοθεί ευκαιρίες ευρωπαϊκής χρηματικής βοήθειας όπως η παραπάνω, και παρατάσεις, και διευκολύνσεις, τώρα πια η ΕΕ θεωρεί ότι τελείωσε κάθε χρονικό περιθώριο ανοχής ως προς τις περιβαλλοντικές παραβιάσεις στις οποίες επιδιδόμασταν ασύστολα επί τόσα χρόνια (ιδιαίτερα την τελευταία 20ετία), και έρχεται να μας σύρει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για παραβίαση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για την προστασία του Περιβάλλοντος, παραπέμποντας μας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), σύμφωνα με το άρθρο 258 της Συνθήκης με τις εξής κατηγορίες:
Παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των υδάτων (Οδηγία 2006/11) – (απόρριψη επικινδύνων και τοξικών ουσιών στη λίμνη από βιομηχανικές εγκαταστάσεις και από έντονη νιτρορύπανση λόγω ανεξέλεγκτης γεωργικής δραστηριότητας).
Παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των βιοτόπων και των ειδών (Οδηγίες 92/43 και 2009/147).
Παραβίαση της νομοθεσίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (Οδηγία 91/271) – (απόρριψη αστικών λυμάτων Λαγκαδά και άλλων οικισμών χωρίς την απαιτούμενη από τη νομοθεσία επεξεργασία – βιολογικός καθαρισμός).
Και φυσικά όλα αυτά δε τα ακούμε σήμερα για πρώτη φορά, αλλά είναι σε συζήτηση και σε διαπραγμάτευση με την ΕΕ εδώ και χρόνια. Και τέλος εδώ και δυο χρόνια γνωρίζουμε ότι η Ε. Επιτροπή ξεκίνησε τη δικαστική παραπομπή, ακολουθώντας τις γνωστές διαδικασίες:
- Προειδοποιητική Επιστολή, τον Ιούνιο του 2009,
- Αιτιολογημένη Γνώμη τον Μάιο του 2010, καθώς η απάντηση των ελληνικών αρχών τον Αύγουστο του 2009, δεν έπεισε την Επιτροπή,
- Παραπομπή στο ΔΕΕ, στις 27 Ιανουαρίου του 2011, σύμφωνα με το άρθρο 258 της Συνθήκης, καθώς και οι μετέπειτα απαντήσεις των ελληνικών αρχών τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2010 επίσης δεν άλλαξαν την εκτίμηση της Επιτροπής.
Βεβαίως, όλα αυτά είμαι σίγουρη ότι τα γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον, καθώς και τους λόγους και τις αιτίες που τα πράγματα έφτασαν ως εδώ. Όπως επίσης γνωρίζετε φυσικά και τους υπεύθυνους για όλες αυτές τις αστοχίες.
Το θλιβερό συμπέρασμα είναι πως ακόμα κι αν έκλεισαν οι 40 γεωτρήσεις που αναφέρετε στην επιστολή σας, οι υπόλοιπες 2160 παραμένουν παράνομες, ακόμα κι αν το Ελληνικό Δημόσιο ξόδεψε 8 εκ. ευρώ αντί των 6.1 που προβλεπόταν, τα έργα διάσωσης της λίμνης είναι μόλις γύρω στο 25%, και αν θέλουμε να τη σώσουμε πρέπει να βάλουμε πολύ περισσότερα ακόμα, -εν καιρώ οικονομικής κρίσης μάλιστα-, καθώς η ΕΕ αρνείται πλέον κάθε οικονομική βοήθεια.
Και όχι μόνο χάσαμε την ευκαιρία της οικονομικής ενίσχυσης, αλλά επιπλέον βρισκόμαστε και προ των πυλών, να μας ορισθεί και κάποιο δυσβάσταχτο ημερήσιο πρόστιμο πολλών χιλιάδων ευρώ για την οικολογική καταστροφή που αφήσαμε να συμβεί στη γειτονιά μας, σε μια περιοχή ανεκτίμητου κάλλους, (περιοχή Natura και περιοχή Ramsar), αλλά και σε μια περιοχή της καρδιάς μας, για μας τους Θεσσαλονικείς και όλους τους Βορειοελλαδίτες.
Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και για τον κόπο που κάνατε να διαβάσετε και το πρώτο μου κείμενο -από το οποίο ξεκίνησε η κουβέντα-, και το παρόν.
Με εκτίμηση,
Λιάνα Γούτα
_______________________________________________________________________________________
[1] Αναφέρετε για παράδειγμα στην επιστολή σας ότι έκλεισαν 40 παράνομες γεωτρήσεις, όταν στην παραπάνω Απόφαση ρητώς αναφέρεται η υποχρέωση μας για οριστικό κλείσιμο των εκτιμώμενων 2200 παράνομων γεωτρήσεων, μέχρι το τέλος του 2008! (Παράρτημα Ι της Απόφασης, παρ.12 “Ειδικοί Όροι”, σελ. 16)
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: Έργα που προβλεπότανε στην Απόφαση της Επιτροπής Ε (2005) 5779, της 19-12-2005 (κεφάλαιο 6 «Περιγραφή»):
«….Οι προτεινόμενες με το έργο παρεμβάσεις αφορούν:
6.1.1 ΕΡΓΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ KAi ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΒΑΘΕΩΝ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
6.1.2 ΕΡΓΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ
6.1.3 ΕΡΓΑ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ
6.1.4 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
6.1.5 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΛΑΜΩΝΩΝ ΣΤΟ ΥΓΡΟΤΟΠΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ
6.1.6 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
…..»
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2: Απόσπασμα από τους Ειδικούς Όρους του Παραρτήματος Ι της Απόφασης της Επιτροπής Ε (2005) 5779, 19-12-2005, παράγραφος 6:
«….Με την επιφύλαξη των διατάξεων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1164/94 του Συμβουλίου για την ίδρυση του Ταμείου Συνοχής και της παρούσας απόφασης, n τελική πληρωμή της συνδρομής θα καταβληθεί εφόσον οι ελληνικές αρχές πιστοποιήσουν ότι το σύνολο των παρεμβάσεων που περιγράφονται στην προγραμματική σύμβαση, και ειδικότερα στο σημείο 7 κατωτέρω, έχουν ολοκληρωθεί. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει:
- στο οριστικό κλείσιμο των εκτιμώμενων σε 2.200 παράνομων γεωτρήσεων,
- στα αποτελέσματα επανελέγχου των αδειών γεωτρήσεων,
- στο βαθμό επίτευξης περιορισμού άρδευσης με προώθηση και χρήση αντικινήτρων, νέων τεχνολογιών και αλλαγής πρακτικών άρδευσης,
- στην εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με το πρόγραμμα μείωσης της νιτρορύπανσης στη λίμνη και την ευρύτερη περιοχή της,
- στην υλοποίηση του αγροπεριβαλλοντικού προγράμματος δράσης για τη μείωση της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κορώνειας (εγκεκριμένο μέτρο 3.10 του ΕΠΑΑ 2000-2006), και συγκεκριμένα τον αριθμό εκμεταλλεύσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, την έκταση στην οποία εφαρμόζεται το πρόγραμμα και το αποτέλεσμα του προγράμματος στην εξοικονόμηση νερού και τη μείωση της ρύπανσης της λίμνης μέσω της μειωμένης χρήσης λιπασμάτων,
- στην πρόοδο εφαρμογής του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κορώνειας, και ειδικότερα εντός της περιοχής ΦΥΣΗ 2000,
- στην ολοκλήρωση και λειτουργία του συστήματος μονάδων υποδοχής αστικών και βιοτεχνικών λυμάτων και δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων όμβριων και αντλιοστασίου Λαγκαδά.»…

Ετικέτες , , , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα