Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ. ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Ο διεθνολόγος - αναλυτής Δρ. Αθανάσιος Δρούγος, με νέο άρθρο του, προβαίνει σε επισημάνσεις για τη διαμόρφωση της κατάστασης στη Λιβύη, αναλύοντας διεξοδικά τις πληροφορίες που υπάρχουν. Και όπως μας έχει συνηθίσει, δεν φοβάται να προτείνει και ενέργειες προς ανάληψη από τη διεθνή κοινότητα και το ΝΑΤΟ. Το εύκολο μέρος κάθε αναλυτή είναι η διαπίστωση της κατάστασης. Το δύσκολο όμως είναι η πρόταση αξιόπιστων λύσεων, βασισμένων τόσο στις δυνατότητες που υπάρχουν κάτω από τη συγκεκριμένη κατάσταση, όσο και σε συμπεράσματα που βγήκαν από παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν. Για όσους δεν γνωρίζουν καλά τον Δρ. Δρούγο, διευκρινίζουμε ότι πάντα υπήρξε πολέμιος όλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων και υποστήριζε τη συμμετοχή της Ελλάδας στις δομές και πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ. Απλά και μόνο γιατί θέλει η πατρίδα του να είναι με την πλευρά των ισχυρών.


(ΑΝΤΙ)ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΗΛΕΣΚΟΠΟΣ

Έχουμε ήδη περάσει στην τέταρτη εβδομάδα των συγκρούσεων στο εσωτερικό της ΛΙΒΥΗΣ και κατ αρχήν θα ήθελα να κάνω ορισμένες επισημάνσεις:
*Καμία από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές δεν μπορεί να επικρατήσει της άλλης καθολικά.
*Αν υπάρξει στρατιωτική ενίσχυση από το εξωτερικό προς τους αντικαθεστωτικούς το Κανταφικό καθεστώς δεν μπορεί να επιβιώσει.
*Στη Δύση οι πιο πολλοί βλέπουν προς την δημιουργία της ΖΩΝΗΣ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ(ΖΑΕ), αλλά προσωπικά εκτιμώ ότι υπάρχουν και άλλες σοβαρές επιλογές με χαμηλό αλλά και υψηλό δείκτη επικινδυνότητας.
Ας δούμε λίγο το πλαίσιο των χερσαίων επιχειρήσεων. Οι Κανταφικοί στηρίζονται σε άρματα μάχης-πυροβολικό-ελαφρύ πεζικό. Οι τακτικές τους είναι προβλέψιμες και απλές. Αν και πολλές φορές έχουν διεισδύσει στις τάξεις των αντικαθεστωτικών ή σε πόλεις που αυτοί ελέγχουν, εν τούτοις δεν μπορούν για μεγάλο χρονικό διάστημα να κρατήσουν την κατάσταση υπό τον έλεγχο τους. Οι αντικαθεστωτικοί έχουν όπλα από τις αποθήκες του στρατού, αλλά δεν έχουν βαριά όπλα, οπότε δεν μπορούν να αντέξουν σε παρατεταμένες επιχειρήσεις. Είναι τρωτοί σε αεροπορικές επιθέσεις , ενώ όταν η κατάσταση σε μια περιοχή είναι ρευστή έχουν επιτυχίες. Οι αεροπορικές επιθέσεις του καθεστώτος πραγματοποιούνται από 1-2 αεροσκάφη και 2-3 ελικόπτερα. Τις πιο πολλές φορές δεν είναι ακριβείς. Ή γιατί δεν μπορούν ή γιατί δεν θέλουν οι πιλότοι να πετύχουν καίρια τους στόχους τους. Πιο πολύ η αεροπορική επίθεση έχει ψυχολογικές επιπτώσεις και σκοπεύει στο να προκαλέσει πλήγματα στο ηθικό του αντιπάλου.
Έρχομαι λίγο στις ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ.(σε ευρύτερη διάσταση).
*Οι πολεμικές επιχειρήσεις στην ΛΙΒΥΗ λαμβάνουν χώρα σε απόμακρες περιοχές. Γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην υποστήριξή τους.
*Επί του παρόντος το καθεστώς έχει μεγαλύτερη ισχύ πυρός, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα στην διοικητική μέριμνα και στην συντήρηση του υλικού.
*Οι αντικαθεστωτικοί έχουν διαθέσιμο έμψυχο δυναμικό, ενώ το καθεστώς έχει χάσει δυναμικό. Αβεβαιότητα κυριαρχεί σε ότι αφορά τους μισθοφόρους.
*Και οι δυο πλευρές κρίνονται από το προϋπάρχον της σύγκρουσης στρατιωτικό υλικό. Το καθεστώς δεν έχει πρόσβαση πλέον στις αποθήκες στρατιωτικού υλικού στην Κυρηναϊκή. Οι αντικαθεστωτικοί έχουν το εξής πρόβλημα. Ότι οι αποθήκες τους είναι στα ανατολικά, και είναι δύσκολο να μεταφέρουν υλικό για επιχειρήσεις στα δυτικά της χώρας. Οι Κανταφικοί έχουν μια κάποια μορφή ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΕΛΕΓΧΟΥ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ , κάτι που ασφαλώς δεν το έχουν οι αντίπαλοι τους. Επίσης καθοριστικός παράγοντας θα είναι αν το καθεστώς θα μπορέσει να διατηρήσει για πολύ χρόνο μισθοφόρους στο φως των απωλειών-κόπωσης κλπ. Επί του παρόντος η αντίσταση διατηρεί τον ενθουσιασμό της.
ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ.
Πρώτα από όλα, όσο η ΔΥΣΗ δεν επεμβαίνει το καθεστώς θα επιβιώνει. Θα μπορούσαν να γίνουν τα εξής:
*NA ΔΟΘΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ, ΤΗΝ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΜΠΛΟΚΩΝ, ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ.
*ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ.
*ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΘΟΥΝ ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΚΑΙ ΕΥΧΡΗΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ.
*ΝΑ ΠΑΡΑΣΧΕΘΕΙ-ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ- ΑΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΟΠΛΑ.
*ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ ΠΙΟ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑ ΟΠΛΑ.
*ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΠΤΗΣΕΩΝ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΔΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ/NO-DRIVE ZONES.
*Η ΔΥΣΗ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΛΙΒΥΗΣ.
*ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΙΟ ΠΡΟΩΘΗΜΕΝΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΝΑΤΟ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ-ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ-ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΕΚΤΟΞΕΥΤΩΝ ΚΛΠ.
ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ.


Ετικέτες , ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα